Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιρούνται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που λαμβάνει το προσωπικό που έρχεται – ή έχει ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να έρθει – σε επαφή με ασθενείς Covid-19, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών 56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση.
Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά στο ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του COVID-19, βρέθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία στην πρώτη γραμμή, διατηρώντας τις πόλεις καθαρές και ασφαλείς, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας δημοτικά κτήρια, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους, προστατεύοντας σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας τη δημόσια υγεία των πολιτών. Στις δε σχολικές καθαρίστριες, ανατέθηκαν καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων άλλων δημοτικών κτηρίων και ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους.
Γίνεται επίσης αναφορά στο ότι με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρονται εργάτες καθαριότητας από τον οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων, στη καθαριότητα σχολείων, θεσμοθετώντας διατάξεις που διευρύνουν ανεπίτρεπτα το εργασιακό τους αντικείμενο (κάτι που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους και την ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και στα λόγια η κυβέρνηση «τιμά» την προσφορά των εργαζομένων στην καθαριότητα, τους αφαιρεί το δικαίωμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για δημοσιονομικούς λόγους!
«Το ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, εκτελούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία τους εργασία ερχόμενοι σε επαφή με επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα και απορρίμματα, είναι προφανές για όλους, εκτός από την Κυβέρνηση ΝΔ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Καλούμε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει άμεσα τους εργαζομένους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος επικινδυνότητας εργασίας, να προσλάβει έκτακτο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων και να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων με συμβάσεις μίσθωσης έργου, αλλά και αποκατάστασης του πραγματικού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης».
Οι Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό να απαντήσει σχετικά με το εάν:
1. Θα συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ στο έκτακτο επίδομα που δόθηκε στους υγειονομικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας λόγω της επικινδυνότητας της εργασίας τους;
2. Υπάρχει πολιτική βούληση να προσληφθεί προσωρινά έκτακτο προσωπικό από τους δήμους για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων;
3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση (σε συνέχεια σειράς μέτρων που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων με συμβάσεις μίσθωσης έργου, αλλά και αποκατάστασης του πραγματικού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης;
4. Τι μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων περί χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ (σύμφωνα και με την ΚΥΑ 43726/7-6-2019 Β’ 2208) και γενικά σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εκτεταμένης παραβίασης του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων, στο ευαίσθητο αυτό και επικίνδυνο πεδίο ευθύνης.